Grande Finale Bevrijding Gulpen-Wittem – persbericht Jef Bonten

WIJLRE – Wijlre vormt als locatie het epicentrum van het slotakkoord rond 75 Jaar Bevrijding van Gulpen-Wittem op zaterdag 14 september. Met het Wielderhoes als muziekhal voor de Grande Finale, het gratis toegankelijke slotconcert tussen 17.30 en 18.30 uur na afsluiting van de bevrijdingstoertocht door de tien kerkdorpen.

Het was een vroeg idee van Platform-voorzitter Hans Creusen (foto) om bij de samenstelling van het draaiboek van die dag op een compacte, maar meeslepende wijze voor een bomvolle zaal een muzikale punt met een dik uitroepteken achter deze grote rondtrekkende manifestatie te zetten.

Hans Creusen, die het programma zal openen: “Het moet zeker geen dodenherdenking worden, waarbij vliegtuigen onder aanzwellende klanken filmisch uit de lucht vallen. Nee, we willen de bevrijding een vrolijke noot geven.”

SPONTANE MUZIKALE HAPPENING

Soliste en presentatrice Ghislaine Mommer, die de kaders van het programma coördineerde en thematisch in balans bracht, preciseert nader: “Het muzikale geheel krijgt een vrolijk, feestelijk, energiek en vooral swingend instrumentaal en vocaal karakter. Kortom, een spontane muzikale happening!”

De zaal van het Wielderhoes raakt zaterdag 14 september danig op stoom met bigband en koormuziek , Glenn Millerachtige trombone exclamaties en jazzy sleepklanken uit kelen, hout- en koperinstrumenten. Oh Yeah!

Het organiserende Platform 75 jaar Bevrijding Gulpen-Wittem, bestaande uit voorzitter Hans Creusen, Tjeu Seeverens, Wim van der Hoeven,  Jef Brauers en Hermien Weijenberg-Schepers, dat acht maanden intensieve voorbereiding achter de rug heeft, benaderde haar als muziekdocent en specialist.  Ghislaine Mommer kon daarbij een beroep doen op Harmonie St. Gertrudis Wijlre o.l.v. dirigent Roel Meessen, Mannenkoor St. Caecilia Gulpen o.l.v. dirigent Renate Rothbauer en op haar vaste pianist Clemens Hoffman. De gezamenlijke krachten uit Wijlre en Gulpen konden alvast eendrachtig worden gebundeld, ook als voorproefje op het aanstaande 125-jarig jubileum van het Wijlrese harmonieorkest in 2020.

MUZIKALE VOORPROEFJES

Presentatrice Ghislaine Mommer diept desgevraagd enkele instrumentale en vocale krenten uit de pap: “Nadat het Limburgs volkslied heeft geklonken brengt het Gulpense Mannenkoor Hit the Deck (een koorwerk uit de tijd van de bevrijding) ten gehore, onmiddellijk gevolgd door de harmonie met de bekende mars Stars and Stripes van Sousa. Dit om in Amerikaanse sferen te geraken, en om de internationale gasten te bedienen! Het is vooral feestmuziek van rond de bevrijding in 1945 en volgende jaren, die met veel lenigheid en elan zal worden uitgevoerd. We willen wel met het Limburgs volkslied en het ingetogen lied Mergraote van de Schintaler de link met Limburg en het de Amerikaanse begraafplaats leggen. Zelf zing ik één solo van The Andrew Sisters, ‘Bei mir bist du schön’, maar dan in een heel ingetogen eigen bewerking, samen met mijn vaste pianist Clemens Hoffmann uit Gulpen, mijn vast begeleider op piano.”

Na de aanbieding van het Gedenkboek ‘Bevrijding van Wijlre’ door Platform-voorzitter Hans Creusen aan burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens en de presentatie van het Liberator bier (een samenwerking tussen de bierbrouwerijen Gulpener & Brand) zingen alle uitvoerenden, samen met het publiek in het Wielderhoes, in een Grande Finale  Vera Lynn’s klassieker ‘We’ll meet again’.

 

Door: Jef Bonten